Fajny przepis

Przepisy online

CIEKAWOSTKI

Szybki hummus z pieczonymi grzybami ostrygowymi i orzeszkami pinii

 

Szybki hummus z pieczonymi grzybami ostrygowymi i orzeszkami pinii

Z dekoracją z pieczonych grzybów i opiekanymi orzeszkami pinii, ten hummus staje się posiłkiem.
ŁĄCZNY CZAS: 20 minut

PORCJE: 4

Składniki

1 ząbek czosnku
Sok z 1 cytryny
1 (16 uncji) słoik tahini
Sól koszerna
1 łyżeczka mielonego kminu, plus więcej do przyprawienia
1-1½ szklanki wody z lodem
2 (15-uncjowe) puszki ciecierzycy, odsączone i opłukane
¼ szklanki orzeszków piniowych
3 łyżki oleju rzepakowego, plus więcej do skropienia
1 ½ funta grzybów ostrygowych, pozbawionych trzonu i pociętych na kawałki
Szczypta kurkumy
Szczypta cynamonu
2 łyżki octu Sherry
1 łyżka stołowa mielonej pietruszki
Oliwa z oliwek, do skropienia
4 świeże, ciepłe pitasy lub kromki brioche

Wskazówki

Rozgrzać piekarnik do 170 stopni.
Przygotować sos tahini:
Odetnij ćwierć ząbka czosnku i wrzuć go do misy robota kuchennego. Dodaj sok z cytryny i tahini, pamiętając o wyskrobaniu całej tahini z pojemnika. Doprawić dobrą szczyptą soli i 1 łyżeczką kminu. Przetwarzaj, aż mieszanina będzie przypominać masło orzechowe, około 1 minuty. Przy włączonym silniku, dodawaj wodę z lodem, po trochu, i kontynuuj przetwarzanie, aż masa będzie gładka i kremowa.

Zrób hummus:

Dodaj odsączoną ciecierzycę do sosu tahini i kontynuuj przetwarzanie, aż ciecierzyca zostanie całkowicie wtopiona w tahini, a hummus będzie gładki i jednolity w kolorze, około 3 minuty. Podczas miksowania, zatrzymuj silnik od czasu do czasu, aby zeskrobać boki miski, a następnie kontynuuj. Odstawić hummus na bok.
Przygotuj grzybowo-orzechową polewę: Orzeszki piniowe wymieszaj z odrobiną oleju rzepakowego i szczyptą soli koszernej. Rozłóż orzechy na małym arkuszu do pieczenia i upraż je na złoty kolor, 5-7 minut. Pozwól orzeszkom piniowym ostygnąć.
Tymczasem, rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Gdy patelnia będzie bardzo gorąca, dodaj 3 łyżki oleju rzepakowego. Wrzuć grzyby i smaż, bez zakłóceń, aż grzyby zaczną się karmelizować, około 2 minut. Dopraw szczyptą soli, szczyptą kminu, szczyptą kurkumy i małą szczyptą cynamonu. Gdy grzyby zrumienią się na całej powierzchni, po około 2 minutach, wyłącz ogień i dodaj do patelni ocet Sherry. Wymieszaj do połączenia. Wróć na średnio-wysoki ogień. Gotuj, aż płyn odparuje, a grzyby będą chrupiące, jeszcze około 2 minuty. Wrzuć orzeszki pinii i posiekaną pietruszkę.
Aby podać, rozłóż hummus na 4 indywidualnych talerzach lub dużym półmisku, pokrywając podstawę ½-calową warstwą hummusu. (Zachowaj resztki hummusu do innego posiłku). Pokryj hummus polewą z grzybów i orzeszków piniowych i skrop świeżym olejem z oliwek. Podawaj z ciepłą pitą lub kromkami brioche do nabierania.