Fajny przepis

Przepisy online

CIEKAWOSTKI

Zapiekanka zieleniną i gruyère

 

Zapiekanka zieleniną i gruyère

Pancetta, słodka, duszona cebula i orzechowy parmezan wnoszą dodatkowe warstwy smaku, a ciężka śmietana sprawia, że podstawa jajeczna ma konsystencję kremu.
ŁĄCZNY CZAS: 35 minut

PORCJE: 4

Składniki

Sól koszerna
1 ½ szklanki grubo posiekanego jarmużu, szwajcarskiej boćwiny lub kolendry
¼ szklanki pokrojonej w kostkę pancetty, bekonu lub szynki wiejskiej
1 mała cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
4 jajka
¾ szklanki gęstej śmietany
3 filiżanki starej bagietki, chleba na zakwasie lub ciabatty, pokrojonej na 1-calowe kawałki
1½ szklanki startego sera Comté lub Gruyère
⅓ filiżanki startego parmezanu
1 łyżeczka płatków czerwonej papryki
Drobno starta skórka z 1 cytryny

Wskazówki

Rozgrzać piekarnik do 450 stopni. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu mały garnek wypełniony osoloną wodą. Dodać zieleninę i blanszować do uzyskania jasnej zieleni, 2-3 minuty. Odcedzić, osuszyć i wytrzeć ręcznikiem kuchennym.
Umieść 9-calową ciężką patelnię na średnim ogniu. Dodaj pancettę i smaż, aż część tłuszczu zniknie, a pancetta będzie chrupać ze wszystkich stron, około 5 minut. Dodaj cebulę i czosnek, a następnie zwiększ ogień do średniego. Smażyć, aż cebula stanie się miękka i przeźroczysta, ale nie zabarwi się, około 5 minut. Doprawić solą.
W małej misce, ubij jajka i śmietanę. W dużej misce, wymieszaj chleb z blanszowaną zieleniną, 1 filiżanką startego Comté, mieszanką jajek i połową parmezanu. Dopraw solą, czerwonymi płatkami pieprzu i skórką z cytryny. Wymieszaj z podsmażoną cebulą, czosnkiem i pancettą. Wytrzeć patelnię, na której smażyła się cebula. Nałóż mieszankę chleba, zieleni i jajek na oczyszczoną patelnię. Na wierzchu ułóż pozostały Comté i parmezan.
Piec na środkowej półce piekarnika, aż strata zbrązowieje na wierzchu i wzdłuż boków, ale pozostanie lekko podrygująca w samym środku, około 20 minut. Pozwól ostygnąć przynajmniej 5 minut przed podaniem.