Fajny przepis

Przepisy online

CIEKAWOSTKI

Marchewka Groszek Paneer Stir Fry Przepis

 

Paneer to miękki, odsączony twaróg uzyskany po tym, jak gorące mleko zostanie podzielone za pomocą zsiadłego mleka lub serwatki. Wszechstronny, aromatyczny i pełen składników odżywczych, ten apetyczny składnik znajduje dominujące miejsce na talerzu większości wegetarian. Ta podstawowa potrawa ma fascynujące początki sięgające hodowli bydła na subkontynencie indyjskim. Zsiadanie mleka przy użyciu określonej odmiany zielonych liści, jagód, kory i twarogu było powszechne podczas cywilizacji doliny Indusu, jednak inwazja Aryjczyków położyła kres tej praktyce, ponieważ uważali oni krowy za święte, a „zsiadanie” ich mleka, które było czczonym składnikiem żywności, było postrzegane jako tabu. Dzisiejszy paneer pochodzi od perskich i afgańskich władców, którzy wprowadzili go w XVI wieku, głównie w północnych Indiach.

Indie mogą być dumne z produkcji niektórych rodzimych rzadkich odmian sera, które są porównywalne z rafinowanymi serami dostępnymi na całym świecie. Kalari lub Maish Krej to ser podobny do sera mozzarella wytwarzany przez półkoczownicze plemię Gujjar z Kaszmiru. Pozostała serwatka z Kalari była używana do przygotowania Kudan – sera podobnego do ricotty przez te same koczownicze plemiona. Nepalski Churu, który jest bezsolnym niebieskim serem i Chhurpi kwaśny i bezsolny ser himalajski znaleziony w tybetańskich społecznościach w Himachalu i Ladakh, jak również w części Sikkim i Nepalu są kulinarnymi skarbami opracowanymi przez rdzenne metody.

Foodialogues przynosi prosty akompaniament warzywny obciążony paneerem. Marchewkowo-groszkowy stir fry z tartym paneer zwiększa smakowitość i wartość odżywczą każdego posiłku.

MARCHEWKA- GROSZEK PANEER STIR FRY PRZEPIS

Składniki dla marchewki – groszek paneer stir fry:

Pokrojone w kostkę marchewki 1 c
Łuskany świeży groszek 1 c
Paneer starty /crumbles ½ c
Slit green chilly 4
Nasiona kminku 1 łyżka olej 1 łyżka
Sól według uznania
Sok z cytryny 1 łyżka
Liście kolendry posiekane 2 łyżki

Metoda przygotowania dla marchewki i groszku paneer Stir Fry:

Podgrzej olej na patelni z ciężkim dnem.
Dodaj kminek, a kiedy zacznie pękać, dodaj zielone chilly, marchew i groszek. Posypać odrobiną wody. Mix, przykryć i gotować na małym ogniu, aż marchewki zrobić jeszcze chrupią.
Dodaj paneer i wymaganą sól i delikatnie wymieszaj.
Pozwól gotować na małym ogniu przez około 5 minut.
Zdjąć z ognia, skropić sokiem z cytryny i podawać udekorowane kolendrą.
Dobrze smakuje z rotis i ryżem jeera.