Fajny przepis

Przepisy online

CIEKAWOSTKI

Pieczony halibut z zielonymi winogronami i prażonymi migdałami

 

Pieczony halibut z zielonymi winogronami i prażonymi migdałami

Winogrona karmelizują się podczas pieczenia, wnosząc słodkie i nieoczekiwane uzupełnienie do maślanej ryby.
ŁĄCZNY CZAS: 25 minut

PORCJE: 4

Składniki

4 (6 uncji) filety z halibuta
Sól koszerna i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
1 filiżanka przepołowionych zielonych winogron bez pestek
4 łyżki niesolonego masła
1 cytryna, przepołowiona
½ szklanki tostów i drobno posiekanych migdałów

Wskazówki

[fwduvp preset_id=”vid_min” playlist_id=”pl” start_at_playlist=”” start_at_video=””]

Rozgrzać piekarnik do 400 stopni. Filety z halibuta doprawić z obu stron solą i pieprzem. Na żaroodpornej patelni rozgrzać oliwę z oliwek na średnim ogniu. Ułożyć filety i rozrzucić winogrona dookoła. Chcesz zostawić około cala przestrzeni między filetami. Jeśli patelnia wygląda na przepełnioną, użyj dwóch patelni.
Umieść 1 łyżkę masła na każdym filecie i przenieś patelnię do piekarnika. Piecz na środkowej półce, aż ryba będzie upieczona i będzie łatwo się łuszczyć po naciśnięciu w najgrubszym miejscu, 10-15 minut w zależności od grubości filetów.
Wyjmij patelnię z piekarnika i wyciśnij cytrynę na rybę. Rozrzuć migdały dookoła. Spróbuj sosu z patelni i dopraw go w razie potrzeby dodatkową solą lub cytryną. Podawać natychmiast.