Fajny przepis

Przepisy online

CIEKAWOSTKI

Pieczone udka z kurczaka z koprem włoskim, zielonymi oliwkami i cytryną

 

Pieczone udka z kurczaka z koprem włoskim, zielonymi oliwkami i cytryną

W przeciwieństwie do innych części ptaka, uda z kurczaka nie wyschną w intensywnym cieple wymaganym do schrupania skóry.
ŁĄCZNY CZAS: 35 minut

PORCJE: 4

Składniki

1 duża cebulka kopru włoskiego, usunięte zewnętrzne warstwy
6 udek z kurczaka z kością, osuszonych
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, lekko rozgniecione
2 łyżeczki nasion kminku, lekko zmiażdżone
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 szklanki wody
1 filiżanka jaśminu lub innego długoziarnistego białego ryżu
½ filiżanki oliwek Castelvetrano, rozgniecionych i pozbawionych pestek
1 cytryna, przepołowiona
¼ szklanki posiekanej pietruszki

Wskazówki

Rozgrzać piekarnik do 450 stopni. Przepołowić cebulkę kopru włoskiego wzdłuż, a następnie każdą połówkę pokroić na 4 kliny. W dużej misce wymieszać kurczaka i koper włoski z 2 łyżkami oliwy z oliwek, kurkumą, nasionami kopru włoskiego i kminkiem, aż będą równomiernie pokryte. Dopraw obficie solą i pieprzem. Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia i rozłóż na niej koper włoski i kurczaka, skórą do góry. Nie przepełniaj. Piecz, aż tłuszcz zacznie się wytapiać i udka częściowo się ugotują, 15 minut.
Tymczasem, w średnim garnku na dużym ogniu, doprowadź wodę do wrzenia. Dodaj ryż, 1 łyżkę oliwy z oliwek i dużą szczyptę soli. Zmniejsz ogień do średniego, częściowo przykryj garnek i gotuj, aż ryż będzie miękki, około 15 minut. Odcedzić ryż i osuszyć. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą.
Ostrożnie odlać wytopiony tłuszcz zgromadzony wokół kurczaka i wyrzucić. Rozrzuć oliwki wokół kurczaka i włóż blachę do piekarnika. Kontynuuj pieczenie, aż kurczak będzie w pełni upieczony, skóra będzie chrupiąca, a koper włoski miękki, jeszcze 10-15 minut.
Wyciśnij cytrynę na kurczaka, oliwki i koper włoski. Przełóż kurczaka, skórą do góry, do naczynia do serwowania wraz z oliwkami i koprem włoskim. Kurczaka polać sokiem z patelni i udekorować pietruszką. Podawać z lub obok ryżu.